Vanliga lysrör förbjuds - vad är alternativen?

 

24 augusti 2023 blev det förbjudet att sälja vanliga fluorescerande lysrör för att de är törstiga på energi, och innehåller kvicksilver.

Därför behöver tusentals svenska fastighetsägare byta sin belysning, och den som väljer rätt lösning kan spara stora mängder energi och pengar samtidigt som de får dramatiskt mycket bättre belysning.

Det rimligaste vore kanske att byta till nya LED-lysrör. Men många gamla lysrörsarmaturer funkar inte med de nya lysrören. Det är tveksamt ifall CE-märkningar och försäkringar gäller, och dessutom blir belysningen i många fall undermålig och dyr per ljusenhet.

Så hur kan du tänka som fastighetsägare? - läs vidare.

Nya lagen ska minska användning av el och kvicksilver

Den nya lagen förbjuder fluoroscerande lysrör med T8- och T5-sockel. Syftet med de nya direktiven från EU är att minska mängden kvicksilver i samhället och spara el.

Energimyndigheten beräknar att de nya ekodesignkraven kommer spara ungefär 42 TWh energi och minska utsläppen av kvicksilver med 415 kg årligen inom Europeiska unionen.

Vilka är alternativen för fastighetsägare?

En fastighetsägare har egentligen tre möjliga alternativ:

Om du vill ha en bra arbetsmiljö och en långsiktigt god energiekonomi så är egentligen bara det sista alternativet relevant.

Hur ska en bra belysning vara?

Belysningen i en lokal spelar stor roll för människorna som vistas och arbetar där. Men dålig belysning gör människor trötta och mindre produktiva. 

Riktlinjerna från Arbetsmiljöverket är att allmänbelysningen i ett kontor ska vara 300 lux, men vissa synkrävande arbetsuppgifter kräver belysning på upp till 1500 lux vid själva arbetsytan.

Ljuset ska inte blända, och det ska inte ha för stora kontraster mellan ljus och mörker. 

Kort och gott. Bra ljus gör att människor trivs och kan arbeta obehindrat.

Bästa möjliga ljus till lägsta möjliga kostnad

Så hur får man bästa möjliga belysning och arbetsmiljö, till lägsta möjliga pris? 

I villan som har EN lysrörsarmatur i tvättstugan så är det förmodligen mest rationellt och ekonomiskt att byta till LED-lysrör. 

Men har du en fastighet där människor arbetar, med många armaturer och behov av effektiv belysning så ger moderna LED-armaturer lägre elräkning och bättre arbetsmiljö. 

 

Skillnaden mellan LED-lysrör och vanliga lysrör

Vanliga lysrör och LED-lysrör ser likadana ut, men har olika konstruktion och ljusspridningsegenskaper. 

Konstruktionen är annorlunda

Fluoroscerande lysrör

Ett traditionellt lysrör har ett glasrör fyllt av Argon, kvicksilverånga och ett fluoroscerande lyspulver. 

Illustration: Vladimír Košina (H.Seldon), Public domain, via Wikimedia Commons

När du slår på elen bildas en kedjereaktion som genererar ett till synes stabilt ljus i alla riktningar. 

För att driva lysröret krävs en slags ”startmotor” i form av glimtändare och förkopplingsdon. Äldre armaturer har en magnetisk reaktor, medan modernare armaturer har ett elektroniskt förkopplingsdon.

LED-lysrör

Ett LED-lysrör har ett plaströr med en eller flera rader av lysdioder riktade rakt nedåt eller snett nedåt åt två eller fler håll. Även LED-lampor kräver ett drivdon som likriktar strömmen. 

Själva lysdioden producerar ljus genom att knuffa runt elektroner mellan atomlagren, vilket gör att elektronerna avger fotoner, som vi uppfattar som ljus.

Innanmätet av ett LED-lysrör - en rad lysdioder och ett drivdon. Foto: Dmitry G, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

 

Ljusegenskaper är annorlunda (och i ibland sämre)

Sämre allmänbelysning

Traditionella lysrör avger lika mycket ljus i alla riktningar. Lysrörsarmaturer har reflektorer som speglar ner uppåtgående ljus mot ytan som ska belysas.

En traditionell lysrörsarmatur har ofta en reflektor som samverkar med röret för att skapa en behaglig allmänbelysning. Foto: Dennis Brown, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Det sprider ljuset väl och ger en god allmänbelysning utan för mycket skuggor och hårda kontraster.

Men de flesta LED-lysrör har lysdioder som är riktade nedåt. Reflektorerna används INTE för att sprida ljuset, vilket ger en smalare riktad ljuskägla som ökar kontrasterna i rummet. Resultatet blir en sämre arbetsmiljö. 

Mindre flimmer

För mycket flimmer kan ge huvudvärk och trötthet. Gamla lysrör tänds och släcks 60 gånger per sekund. Många känner att det flimmrar, men de flesta upplever detta som ett fast lysande ljus.

LED-lysrör flimrar också, men generellt är problemet mindre med LED. Mängden flimmer skiljer mycket mellan olika LED-lampor, och bestäms främst av vilken kvalitet det är på drivdonet. 

Billiga drivdon ger flimrande ljus, medan dyrare effektivare drivdon har bättre kondensatorer som klarar att mata lysdioden med en jämn ström, vilket ger mindre flimmer.

Du får med andra ord vad du betalar för.

 

Byta till LED-lysrör i befintlig armatur - tveksamt alternativ

Det är fullt tillåtet att göra en retrofit av LED-lysrör, det vill säga att montera nya LED-lysrör i en gammal armatur. 

Många LED-lysrör har samma T8- eller T5-sockel som traditionella lysrör, och som passar i vanliga lysrörsarmaturer.

Krävs godkänt drivdon

Men för att FÅ använda ett nytt LED-lysrör i en gammal armatur så måste armaturens drivdon vara godkänt för just det LED-lysröret. På elektrikerspråk kallas det Elektromagnetisk Kompatibilitet, eller EMC. 

Dessutom måste du byta glimtändare för att det ska fungera. 

Försäkringen gäller kanske inte

Om armatur och LED-lysrör inte är kompatibla gäller inte CE-märkningen kan det i värsta fall göra att försäkringen inte gäller om en brand eller andra problem uppstår i armaturen.

Sammanfattning - retrofit av LED-lysrör i gamla armaturer

Att göra en retrofit kan ge dig en osäker lösning och belysning av låg kvalité.

Fördelar:

Kan vara enkelt och billigt om befintliga drivdon har elektromagnetisk kompatibilitet.

Nackelar:

  • Kan vara svårt att ta reda på om drivdonen har elektromagnetisk kompatibilitet.

  • Ger sannolikt en sämre ljuskvalitet för arbete.

  • CE-märkning och försäkring kanske inte gäller - och det kan vara svårt att verifiera.

 

Bygga om befintliga lysrörsarmaturer med konverteringssats - sämst alternativ

Det finns konverteringssatser för att bygga om din gamla lysrörsarmatur så att den passar för LED-lysrör. Men du behöver byta drivdon och alla kablar i armaturen, samt sockel och styrelektronik.

Tillverkaren inte ansvarig för säkerheten

Förutom att detta är ett digert arbete så innebär konverteringen att armaturens tillverkare inte längre är ansvarig för säkerheten. 

CE-märkningen (och försäkringen) gäller inte

Den ursprungliga CE-märkningen gäller heller inte, vilket kan leda till att din försäkring inte gäller om något skulle hända.

Om du ändå bestämmer dig för att använda en konverteringssats så ska du veta att den ska levereras med kompletta instruktioner på svenska för ombyggnationen till en fungerande LED-armatur. 

Genom att CE-märka en produkt försäkrar tillverkaren att den uppfyller relevanta hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Märkningen är viktig för att försäkringar ska gälla.

Måste utföras av auktoriserad installatör

Konverteringen måste enligt Elsäkerhetsverket utföras av en auktoriserad elinstallatör och varje armatur ska förses med varningsmärkning om att de har byggts om för användning med LED-lysrör.

Sammanfattning konvertera lysrörsarmaturer

Att bygga om befintliga lysrörsarmaturer är en riskfylld och dyr process. När du sedan laddar dina ombyggda armaturer med LED-lysrör så får du dras med de nackdelar som LED-lysrören är befattade med, som du kan läsa om i artikelns första avsnitt. 

Fördelar

  • Om dina armaturer är väldigt speciella och svåra att skruva ner så ger en konverteringssats dig möjlighet att använda moderna ljuskällor i armaturerna.

Nackdelar

  • Dyrt och krångligt

  • Försäkringar kanske inte gäller

  • Ger ljus med sämre kvalité för arbete.

  • CE-märkning och försäkring kanske inte gäller - och det kan vara svårt att verifiera.

 

Byta till LED-armaturer med optik - bäst alternativ

Det alternativ som ger bäst belysningsergonomi, säkerhet och ekonomi i det långa loppet är att byta till moderna LED-armaturer av hög kvalitet.

Bra ljusegenskaper

Armaturen är byggd och testad för att jobba optimalt TILLSAMMANS med LED-modulerna. Bra armaturer har en optisk konstruktion av linser och reflektorer som ger optimalt ljusflöde, avbländning och ljusbild. 

LED-armaturer har optik som kan sprida ljuset på det sätt som är mest ändamålsenligt.

Vissa armaturer kan ställas in att ändra ljusets intensitet och färgtemperatur så att det följer dagsljusets temperatur. Det ger ett behagligt och effektivt ljus för den som vistas i lokalen, vilket främjar hälsan och arbetet.

Längre livslängd

Ett LED-chip bryts ner i höga temperaturer. Livslängden på en LED-lampa bestäms därför i hög grad av hur effektivt kylsystem den har.

Billiga armaturer har ofta sämre kylning än dyrare armaturer, och det finns stora variationer i kvalitet. Bra armaturer är underhållsfria i minst 20 år.

Ekonomi

Eftersom LED-armaturer har effektiv optik för ljusspridning så krävs färre LED-chip och mindre elektricitet för att generera ett tillräckligt starkt och bra ljusflöde. Det sänker elkostnaden per lux.

Den långa livslängden minimerar underhållsarbete och kostnader över tid. 

En bra belysningsergonomi påverkar också människors arbetsförmåga positivt.

Sammanfattning - byta till LED-armaturer

Investeringskostnaden för nya LED-armaturer är större än för att byta till LED-lysrör, men eftersom de är mer energiekonomiska och har längre livslängd så ger nya armaturer sannolikt en bättre ekonomi i det långa loppet.

Fördelar:

  • Ger mer ljus per kilowattimme.

  • Ger bättre ljusergonomi.

  • Underhållsfria i 20 år.

  • CE-märkning och försäkring gäller.

Nackdelar:

  • Kostar mer att köpa och installera än att byta till LED-lysrör.

 

Ett exempel: LCC-kalkyl för LED-armaturer till Svensk Caters lager i Karlstad

När Elcenter bytte gamla 144 lysrörsarmaturer i frysrummet och torrlagret hos Svensk Cater så höjdes samtidigt belysningsnivån med 50% på arbetsgolvet. Det gav företaget en bättre arbetsmiljö och ett effektivare arbete på lagret.

Samtidigt sänktes energiförbrukningen med 64%, och livslängden beräknas till minst 20 år, utan behov av underhåll.

Pay off-tiden för investeringen är cirka 1,5 år. 

Vad tänker du?

Väcker det här några frågor, så skriv dem i kommentarsfältet, så svarar vi så snart vi kan.

Har du tips på andra lösningar än de ovan nämnda? Skriv en kommentar.


 

Vill du ha hjälp att byta belysning?

Elcenter hjälper dig välja rätt lösning för dig baserat på verksamhet, belysningsbehov och livscykelanalyser.

 

 
Föregående
Föregående

Så sänkte Johan elförbrukningen med 71,6% - utan investeringar

Nästa
Nästa

Spara el och energi - 79 tips som sänker din elförbrukning